Casa memoriala "Marin Preda" - Silistea-Gumesti (Teleorman)

Casa memoriala "Marin Preda" - Silistea-Gumesti (Teleorman)

de Marin Preda


Ne doream de ceva timp s-o vizitam asa ca, fiind in zona, ne-am indreptat cu bucurie spre silisteni. Mai ales ca anul acesta s-au implinit 40 de ani de cand Marin Preda a parasit aceasta lume.

Am recunoscut atmosfera satului in care a crescut Marin Preda si pe care a descris-o in romanul "Morometii". Este neschimbata!

Nestiind incotro s-o luam catre casa memoriala, nefiind niciun indicator, domnul Alex, un domn tare dragut ne-a ajutat ducandu-ne pana in fata portii si chiar facilitandu-ne intalnirea cu domnul care se ocupa de Asociatia Culturala "Marin Preda", asociatie infiintata in anul 2018.

Ne asteptam sa gasim o ruina, asa cum am citit peste tot pe internet! Doar ca o urma de speranta sa intrevede: poate ca acum aceasta casa si-a gasim si omul potrivit care sa-i redea frumusetea de odinioara. Timpul ne va spune daca am apreciat, sau nu, corect!Un personaj pitoresc, cu mult umor si cu o mare dragoste de satul in care s-a nascut ne-a spus raspicat:
"Fiecare copil, nascut dupa anul 1985, ar trebui sa citeasca "Morometii". "Morometii" reprezinta cartea de vizita a locuitorilor din Silistea-Gumesti si a romanilor"

Era chiar domnul Petrescu, cel care se ocupa de vizitarea casei memoriale "Marin Preda". Ne-a spus in cateva cuvinte ca are in plan sa readuca casa memoriala "Marin Preda", care se afla intr-o stare deplorabila din lipsa de fonduri, la starea initiala si s-o transforme intr-un muzeu, ca principal obiectiv turistic al satului Silistea-Gumesti.

Ne-a povestit ca avea multe planuri si activitati pentru data de 16 mai 2020 cand se implineam 40 de ani de cand scriitorul a trecut la cele vesnice insa, din cauza pandemiei, s-au limitat doar la a depune o coroana de flori si un banner la casa memoriala si a merge, personal, la mormantul lui la Cimitirul Bellu si a-l omagia cum se cuvine!

Am avut placerea sa discutam si cu nepoata scriitorului Marin Preda, fosta profesoara de matematica, care ne-a povestit cateva amanunte legate de casa ce se restaureaza, fiind chiar casa in care s-a nascut scriitorul. Am intrebat-o daca istorioara cu taierea salcamului este adevarata si dumneaiei ne-a spus ca asa s-a intamplat si ca personajele din romanul "Morometii" au existat cu adevarat in lumea satului Silistea-Gumesti.

Casa memoriala "Marin Preda" - Silistea-Gumesti (Teleorman)


Aceasta pagina a fost accesata de 4424 ori.
{literal} {/literal} standardglockshop